Vilket jävla mål?

Jag lyssnade på någon radiokanal för någon månad sedan, där det berättades om en man som hade ett mål i livet. Han skulle köpa en båt när han pensionerades och sen segla jorden runt. Om han bara fick göra det skulle allting bli bra. Så han jobbade och slet, nådde pensionen, köpte sin båt, seglade iväg och tog livet av sig. Och många lever så. Om jag bara skaffar ett nytt jobb, en ny partner, flyttar, börjar träna, ger till välgörenhet, och så vidare, så kommer allt att bli bättre. Vi sätter upp mål och sen lever vi för dom, mot dom, istället för att leva här och nu. Jag har varit precis så största delen av mitt liv, om jag bara.. Jag har bytt inriktning massor av gånger, gjort nya val stup i kvarten, så många variationer att min omgivning sa att ingenting jag skulle kunna göra skulle förvåna dom. Men det är slut nu. Mitt enda mål, och jag är tveksam över att ens kalla det ett mål, är att må bra här och nu. Och det kan inte uppnås genom hypotetiska företeelser som ligger år framåt i tiden. Det kan bara uppnås här och nu. För jag vet ingenting om framtiden. Vilket min erfarenhet om livet jag levt borde ha visat mig för länge sen. Jag vet ingenting om framtiden. Och den är inte ens intressant.

Men det är klart, livet är uppbyggt så, i framtidstänkande, i förväntningar och planering. Vi går i grundskolan för att komma in på gymnasiet, gymnasiet för att komma in på högskolan, högskolan för att få ett jobb, jobba för att få en pension, och så vidare. Vi förväntas skaffa familj vid en viss ålder, ha uppnått vissa mål vid vissa åldrar. Är det konstigt att vi lever i framtiden? Jag vet ingenting om framtiden. Ändå har jag ibland svårt att inte leva i den, men det är aldrig i form av underliga mål som ska få mig att må bättre, mer i form av rädsla för saker som ska få mig att må dåligt. Men en sak i taget, det jävla framtidstänkandet ska också väck. Det kräver för mycket energi.

Och på tal om energi är den nästan i botten för tillfället, så nu jobbar jag på det genom att sova. Godnatt!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *